Livet i bane 5 – vejen til selvet

Jeg er ikke født med en sølvske i munden, eller en guldknap i trøjen. Jeg er født med en gulvskrubbe i den ene hånd og en stegepande i den anden. En arbejdertøs, med hjerne og hjerte, meget mere, end godt var.

Tidligt lærte jeg at arbejde. At præstere. At være den kloge, den dygtige, den søde, den venlige, den flinke pige. Hende, der ikke gjorde så meget væsen af sig, men dog var til stede. Hvis man så ordenligt efter.

Hjemmet var ordenligt. Pænt. Indtil moderen fik arbejde, stress, gik i ovegangsalderen, og blev helt og aldedes umulig at være sammen med. Faderen arbejdede, både på arbejdet og i fritiden. Hvis han da ikke spillede fodbold, så fodbold, eller spillede musik. Fravær. Af nærhed. Tilstrækkelighed. Omsorg.

At blive set handlede således om at skabe resultater. For dem kunne man jo se. De var der, i karakterbogen, uden tvivl. Synlige beviser på indsatsen. Rosen udeblev. Det kunne altid gøres bedre, der kunne altid skabes mere. Det var, som om det aldrig var nok.

Tomheden i maven tog til. Den kunne ikke dulmes med mad. Slik. Leg. Sang. Den blev mere og mere insisterende, satte sig som en pine, der ikke kunne bestikkes. Før der var dømt aflad. Chokoladen og smøret tog fat om smerten, og besteg tinderne af selvforagt, som ingen andre hjælpemidler siden kunne præstere.

Bølger af selvhad, foragt, mindreværd, afløstes af perioder med selvindsigt, arbejdsnarkomani, slankenarkomani – kontrol i alle afskygninger. Ingen af dem formåede at kontrollere tomheden. Ensomheden. Forladtheden.

Treenigheden står som søjler i mit sind. Jeg hopper fra den ene til den anden, frem og tilbage, hopper til den tredie, står stille et øjeblik, blot for at se ned i intetheden. Se dybden. Sjælen.

Udefra ses det ikke. Indefra ses detaljer. Skygger. Folder af virkelighed. Stjernebark.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s