Midsommerfesten

Den 23. juni samles vi omkring bålene for at fejre Sankt Hans – Johannes Døberens fødselsdag – for Sankt Hans er det danske navn for Johannes Døberen.

To tider på året var særligt betydningsfulde. Årets korteste dag (den 21. december) og årets længste, hvor frugtbarheden kulminerer. Fordi netop frugtbarheden var så afgørende for livets opretholdelse, er magien særlig virkningsfuld ved solhvervet.

For at finde oprindelsen til midsommerfesten skal vi tilbage til oldtiden, hvor naturkræfterne og magien styrede verden. Religion og magi har det til fælles, at de forudsætter troen på højere magt og overnaturlig sammenhæng. Religion kræver bøn, tilbedelse og underkastelse, magi et middel til aktivt at påvirke de højere kræfter.

I oldtiden levede mennesket i pagt med naturkræfterne, hvor magi og magiske ritualer var en del af dagliglivet. Den altafgørende livgivende kraft var solen, og soltilbedelse kendes fra stort set alle oldtidskulturer: Især for nordboerne, som lever med en lang og mørk vinter, ventede man med længsel solens årlige tilbagekomst. Det var og er et tegn på frugtbarhed og begyndelsen på en ny livscyklus. Stensætninger blev rejst, så man kunne pejle solen og nøjagtigt kende tidspunkter for de magiske ritualer.

           Midsommernatten

På selve midsommernatten er de magiske naturkræfter særligt virkningsfulde. Det er natten, hvor man bør samle sine urter, og især dug og kildevand har en helbredende virkning. Men pas på! Onde kræfter, hekse og ånder er også på spil – for i midsommernatten kæmper det onde og det gode om magten.

Råd og formaninger om hvad man bør og ikke bør på midsommernatten er utallige – her er nogle af de særligt vigtige:

Urter er specielt virkningsfulde, når de indsamles denne nat. Pors og birk er et godt middel mod hekse, et ris af disse grene hindrer dem i at stjæle smør og holder dem væk fra husdyrene. Røn er den vigtigste plante mod troldom – hæng rønnegrene over døren, så kan hekse og troldkarle ikke komme forbi.

Hekse siges at indsamle især bulmeurt, skarntyde og pigæble på midsommernatten – urter de bruger i deres medicin for blandt andet at lokke andre kvinder til at blive hekse. Bregnesporer i en sko afslører en heks.

Hvis man lægger blomster under en ung piges hovedpude, vil hun i drømme se sin tilkomne. Hvis en ung pige sover over et underjordisk vandløb, vil hun også kunne se sin fremtidige ægtemand. Sætter man to skud sankthansurt i stråtaget på sin kærestes hus og gror de videre, så er der bryllup i sigte. Man bør generelt passe på de unge piger denne aften – hvis de bliver stukket af Skt. Hans Ormen, bliver de gravide.

Alkymister bør samle dug til eleksiren i midsommernatten. Dug er i det hele taget særligt helbredende ved midsommertid og kan gemmes som medicin, til resten af året. Vand fra hellige kilder kan helbrede øjensygdomme, lammelser, bylder og sår

2 thoughts on “Midsommerfesten

  1. Jeg vil lige gøre opmærksom på, at det er d. 21. juni, alternativt d. 20. som er årets længste dag. Og det er d. 23.juni altså Sct. hans aften, aftenen inden Sct. hans dag vi samles omkring bålet 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s