Forældre til handicappede bliver glemt ..

Der findes i dag cirka halvanden million forældre til handicappede i Danmark. Deres liv er ofte hårdt. De lever i stor risiko for at blive syge, gå tidligt på pension, blive arbejdsløse, deprimerede, dybt stressede, skyldbetyngede og sorgfulde.

– Det er barskt, men sådan lyder erfaringerne fra alle sider, konstaterer Stig Langvad, formand for Danske Handicaporganisationer, tidl. De Samvirkende Invalideorganisationer.

– Men det værste er, at der ikke er nogen officiel forskning i det, så vi kan ikke kan dokumentere det.

Der er op til i dag ingen offentlige penge brugt på forskning i, hvordan livet er for de nærmeste pårørende til handicappede. Der er lavet mindre studier tæt på emnet, f.eks. om forældre er tilfredse med hjælpen, som handicappede børn får, men ingen har fået midler til at se på, hvordan et handicap afgør hele livet for dem tæt på. Det afslører en gennemgang, som NORDJYSKE har foretaget.

– Det er et kæmpe problem, konstaterer dir. i Spastikerforeningen, Anne Holm Hansen, der ikke undrer sig over resultatet.

– Der er ikke den større prestige i handicapforskning, og da slet ikke i de pårørende, uddyber hun.

Stig Langvad kalder det et “kæmpebrist” og opfordrer politikere til at tage de mange pårørende alvorligt.

– Vi må have mere viden, så vi ved hvordan vi præcist kan hjælpe familierne, ellers kan man f.eks. heller ikke lave en kvalificeret pårørendepolitik, som regionerne er i gang med, påpeger han og minder om, at “forældrene ikke er vant til at tænke på sig selv, så de kræver ikke hjælp.”

– Det er en glemt gruppe, og de er simpelthen på overarbejde hele deres liv. Handicappet forsvinder jo ikke, når deres barn bliver voksent, sammenfatter Mette Thorndal, Solbakkens Rådgivningscenter for Handicappede, der er med til at arrangere konferencerne.

charlotte.roerth@nordjyske.dk 

Ovenstående artikel er fra webudgaven www.nordjydske.dk  http://www.nordjyske.dk/tema/teenagefamilier.aspx?ctrl=10&data=155%2c2548580%2c5%2c3.

3 thoughts on “Forældre til handicappede bliver glemt ..

  1. Det er så sandt som det er sagt. Til tider sætter man sig bare ned og tuder. Af afmagt, stress og af aldrig at få et liv uden bekymringer.

    At få et barn med handicap er en opgave, der varer hele livet. Og det er en meget, meget stor byrde at have med sig. Man skal slås med sine egne følelser, slås med behandlere, socialrådgivere, pædagoger, læger osv. 365 dage om året.

    Mange af os bliver syge. Vi går ned med stress. Mavesår. Vi bliver slidt på psyke og sjæl.

    Gid nogen ville forske i dette emne – som artiklen beskriver. Vi trænger!!!

  2. Ja.. det er et emne, jeg meget gerne vil bringe videre til både handicaporganisationer og rette politikere… Fru Ø Karen, f.eks…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s