Hjertets Dannelse – Jesper Juul i P1

 

5308dbd4c7c34804b00667cbf62e4441_jesperjuulHer til morgen hørte Kjeldsen og jeg et fantastisk radioprogram, selvfølgelig på P1. Programmet var et interview med den store GURU over dem alle indenfor systemisk familieterapi og børneopdragelse, nemlig Hr. Jesper Juul. (http://www.jesperjuul.com)

Essensen af udsendelsen, som jeg tog med mig, er at vi som voksen er rollemodeller for vore børn, på godt og ondt. Det vil med andre ord sige: Dine børn gør, som du gør, de gør ikke det, du siger. Med andre ord, krænker du verbalt dit barn, så skal du ikke begynde at undre dig over, at ungen lige pludselig råber skældsord af værste skuffe efter læreren i skolen eller begynder at opføre sig som en ny-diagnosticeret ADHD’er. Du har som forælder selv lært ham det. Opdragelse er ikke noget, der sker i børnehaven eller skolen. Det sker i hjemmet.

Basalt set handler det om, at forældre skal tage ansvar og være en synlig, “jeg-stærk” voksen, som barnet kan spejle sig i. Ikke en klynkende, selv-forvirret og dybt usikker voksen, som intet ved om børns følelsesliv, endsige hvordan man giver barnet “hjertets dannelse”. Nemlig lærer det indføling ved først at lære barnet “selv-indføling” – børn er “ude af sig selv” i dag, fordi deres forældre “er ude af sig selv”. 

Nedenstående citater er fra DRs. P1 programside, som man kan læse her, og hvor der også er et link til udsendelsen:  http://www.dr.dk/P1/P1Formiddag/Udsendelser/2009/02/11095038.htm

– Der er en myriade af information fra hjerneforskere, dietister og familieterapeuter. Alt det formodes forældrene at kunne forholde sig til, og det kan de selvfølgelig ikke. Så forældrene må gøre det hårde job og sige: Hvad vil vi i vores familie? Hvilke værdier har vi? De mere reflekterede forældre med jordforbindelse kan det, og så er der en masse forældre, som lever fra konflikt til konflikt og er fortvivlede.

– Så får vi den neokonservative vind, som forsøger at bilde os ind, at samfundet kan udvikle sig bagud med disciplin og regler og konsekvenser. Det kan man godt opgive. Der er ikke andet at gøre, end at vi vokne må tage os den tid, det tager, at finde ud af, hvordan vi skal være sammen med børnene på en måde, som er tilfredsstillende for begge parter, siger Jesper Juul. 

En ung mand, Michael fra Viborg, ringede ind, og fortalte, at hans kone og han havde valgt at leve af een indtægt, så hun kunne være hjemme hos parrets 2 børn, fordi stress og jag havde så mange negative konsekvenser for familien. Han sagde endvidere noget, der virkelig var vand på min mølle, og det var, at man sagtens kan leve af en indtægt, det er et spørgsmål om at indstille grådighedstærsklen og sætte tæring efter næring, sætte familiens trivsel før “dansen om guldkalven” ….

Jeg siger 1000 tak til Michael for et godt indlæg i debatten. Det var på høje tid, et ungt menneske sagde fra og valgte sin familie før en ny mercedes og 2 ferier i udlandet om året. Og nej.. den unge mand var bestemt ikke “mands-cykelist”. Men det kan man ved selvlytning forvisse sig om på ovenstående link, hvis man da ellers tør .. for han lægger jo ikke fingrene imellem, den gode hr. Juul.

Endnu engang tak til P1 og Jesper Juul for et glimragende program. Alene pga P1 betaler jeg hjertens gerne min licens. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s