Når systemet svigter…

Vi havde i denne weekend besøg af min søn, som ligger med influenza. Jeg skulle hente ham i torsdags, da han var færdig på sin arbejdsplads, planen var, at vi skulle tage fat på at gøre rent på hans badeværelse, men det blev et besøg hos lægen i stedet for og så hjem til mor, på hovedet i seng. Der var, og er, dømt influenza.

Havde han skullet ligge alene i det bofællesskab, hvor han bor, så havde han vitterlig skullet ligge alene. Selvom personalet mener det godt, og det gør de, så gør de ikke ret meget for at tage sig af beboerne, når de er syge. Heller ikke når det handler om at smøre hans eksem, det må mor her også stå for… igen.. !!

Det er muligt, de hører, hvad jeg siger, når jeg beder dem om at gøre noget for ham, men der går ikke lang tid fra jeg siger noget, før jeg må gøre dem opmærksom på, at de skal stramme op på det givne område… igen… Det er meget, meget frustrerende at skulle bede folk om at gøre deres arbejde, og det med jævnem mellemrum. Bede dem om at gøre noget, de er ansat til. Ikke noget ud over, bare det, de er ansat til. Er det for meget at forlange ?

Det går bedre, det gør det da! I perioder. Men det bliver mere og mere tydeligt, hvad han ikke kan, hvad han kan lære, og hvad der “blot går langsomt”. F.eks. er det helt tydeligt, at han ikke har fysiske kræfter til at klare en lang dag fra kl. 06.00 til kl. 16.00 (fra han står op til han er hjemme igen) og så samtidig klare at gøre rent, lave mad, rydde op og vaske tøj, så det hele ikke sejler for ham. Det er også helt tydeligt, at han mentalt ikke kan klare, der postes mere i og på hans dagligdag, så bukker han under for stress, alt bliver uoverskueligt og hans verden bryder sammen.

Han har – som hans verden ser ud lige nu – nået den yderste af sine grænser, og han bruger alle fibre af sin krop, sin sjæl og sin psyke på at klare de krav, hans hverdag stiller til ham.

Er det så for meget at forlange, at personalet, som er “normale”, skal bruge noget der svarer til under halvdelen af deres fysiske, psykiske og åndelige kræfter på at tage ordenligt vare på min søn.. !??? De får oven i købet penge for det….

Blandt andet derfor må jeg i skrivende stund prise mig lykkelig for, at vi er flyttet tilbage til Fyn, så jeg kan være der for ham, når han er syg, når han ikke kan få sin hverdag til at hænge sammen, fordi kommunen ikke har penge til at ansætte nok personale.  På min søns bosted er der 2½ fuldtidspædagogstillinger til 6 voksne handicappede med vidtgående udviklingsforstyrrelser så som autisme, og diverse psykiske og fysiske handicaps med vidt forskellige behov. Der er ingen nattevagt, og der er ikke dækning 2 døgn pr uge. Det vil sige, knalder een af autisterne ud, så skal de andre beboere ringe til polititet… !! Det er sket et par gange, og altid når der ikke er personale til stede. Den pædagogiske støtte, de unge mennesker kan få, er ud fra devisen “hjælp til selvhjælp”, hvilket i praksis vil sige, jeg viser dig hvordan og så skal du selv tage inititativ til at strukturere din dagligdag…

Der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, at det ikke kan lade sig gøre vel ? Der skal heller ikke meget fantasi til at forestille sig, at de unge mennekser med jævne mellemrum går til i bunker af beskidt vasketøj, samt en lejlighed, der trænger til mere en end kærlig rengørings- og oprydningshånd … og personalet ender som regel med at måtte gøre det for den enkelte, for der er ikke ressourcer i det daglige til at “gå ved siden af” den unge for at igangsætte og strukturere forløbet — lige netop det, den unge ikke kan pga sit handicap. Det er jo helt Anders And-pæda-go-gåk-gåk. Det, pædagogerne er uddannede til, må de ikke lave pga besparelser og nedskæringer i kommunen, og fordi de ikke må det, de gode pædagoger, så går de unge mennesker til … bogstavelig talt … i deres eget skidt.

Glem alt om stimulering og sociale foranstaltninger. Det er en by i det gamle sovejrusland. Glemt og sikkert stavet helt anderledes nu !

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s