Bliver man rask af at være på førtidspension ?

Når jeg tænker på, at jeg den 1. januar 2011 har været førtidspensionist i 4 år, så får jeg endnu flere små rynker i panden og grå hår i hovedet ved tanken om en ”reform” af et FTP-område, et område, som ingen reformer kræver.

Det, der kræves, er en enkel og simpel skrivelse fra socialministeren til kommunerne om at ændre praksis, når der tilkendes en førtidspension. Vejledningen til loven af 2003, pkt. 11 for at være helt nøjagtig, giver klart mulighed for bevillinger af midlertidig FTP på 5 år, og at sammenskrue individuelle forløb, skulle man ønske at vende tilbage til det så forjættede arbejdsmarked. Man er desuden som modtager af almissen forpligtet til at henvende sig til kommunen, skulle ens forhold have forandret sig.. det gælder også ens helbred..!

Når jeg ser på den tid, jeg har været førtidspensionist, så er jeg ikke blevet mere rask af at være i fred for rådighedskrav og halvdårlige aktiveringsforløb. Tvært imod har jeg oplevet en forværring af de sygdomme, jeg havde, da jeg blev bevilget pension. Der er endda kommet flere til. Så hvordan får DA den fantastiske ide, at 1/3 af alle førtidspensionster bliver ”raske” af at få lov at gå i fred ? Det kan jeg slet ikke genkende. Og slet ikke for de førtidspensionister, som er tilkendt pension fra 1. januar 2003. Bevillingsgrundlaget er jo, at man skal være uarbejdsdygtig indenfor ethvert erhverv..

Men.. lad os nu lege med ideen… Hvis et menneske som jeg skulle ”rehabiliteres” og ”klargøres” til arbejdsmarkedet, så jeg ikke var ”parkeret” som en gammel, rusten Toyota Corolla, så ville det som minimum ”koste” følgende foranstaltninger:

 

 • Grundig udredning på OUH for yderligere ryglidelse, immunforsvarsdefekt, fibromyalgi, DB2, hjerte-kar-sygdomme, stofskiftesygdomme, hormonelle sygdomme, ME/CFS og andre immunologiske sygdomme samt tandbehandling for nedslidte og ødelagte tænder.
 • Grundig og målrettet genoptræningsprogram særligt tilrettelagt de problemer, jeg besidder.. Jeg kan f.eks. ikke træne som andre, da alt for hård træning gør mig fysisk syg og forværer mit helbred.
 • Langvarig psykoterapi hos en autoriseret psykolog for svær udbrændthed og stress.
 • Langvarig fysioterapi og kiropraktorbehandling for diverse skader i bevægapperatet.
 • Langvarig medicinsk behandling af ovenstående sygdomme.
 • Skånebehov i fremtidigt job pga hukommelsesproblemer, koncentrationsbesvær, og perioder med mange sygedage pga nedat immunforsvar.
 • Vedligeholdende behandling og træningsforløb, så helbredet ikke forværres af fremtidig tilknytning til arbejdsmarkedet.
 • Revaliderings- og opkvalificeringsforløb, jeg har ikke været på arbejdsmarkedet siden 1. januar 2002.

   

Gad vide, hvad det her koster samfundet ? Jeg får ca. 160.000 kr. om året i pension før skat. Kan det overhovedet betale for ovenstående behandlingstiltag? Vi taler jo om mange års intensiv behandling i både sundhedsvæsenet, det private og det offentlige system. Desuden skal jeg jo fortsætte med at være i behandling for de kroniske sygdomme, jeg har, uanset, hvilken form for forsørgelse, jeg er indehaver af.

Det danske sundhedsvæsen kan jo ikke kurere nogle af de kroniske sygdomme, jeg har. Selv om både Norge, Sverige, Tyskland, Holland og Belgien har behandlingstilbud til fibromyalgi, ME/CFS etc., så insisterer det danske sundhedsvæsen på at behandle mennesker med slige lidelser som psykiatriske patienter. Det har endnu ikke kureret en eneste af de kvinder jeg kender, som lider af Fibromyalgi eller ME – snarere tvæt imod.

Noget helt andet er, at jeg er 45 år gammel. Når denne plan evt. er udført, så er jeg, lidt friskt sat, 50… Jeg har da siger og skriver 15 år tilbage på arbejdsmarkedet, måske 20, hvis jeg er heldig. Det bliver nok i en eller anden form for støttet beskæftigelse, for der er ingen garanti for jeg bliver fuldt ud selvforsørgende. Ikke engang min egen optimistiske sjæl, i et anfald af storhedsvanvid på mit helbreds vegne, kan garantere en ”full recovery”. Og ingen læge eller psykiater vil nogensinde sætte sit navn under en sådan erklæring, medmindre de vil anklages for kvaksalveri.

Er det da samfundsøkonomisk pengene værd at bekoste et ”rehab-forløb” på mig? Ja, bortset fra, at jeg vil blive ovenud glad for at forbedre mit helbred, så ja, men set i forhold til min alder og hvad det vil koste at ”rehabilitere” mig, og ikke mindst, til hvad, så er det godt nok noget af en investering, der skal til.. Jeg kunne måske forstå det, hvis jeg var 25.. men jeg er altså 45…

Og hvem ville da også ansætte mig? Jeg kan under ingen omstændigheder vende tilbage til det offentlige i nogen form, jeg er færdig som socialrådgiver, det er helt sikkert. Det giver jo ingen mening at gå tilbage til et fag, man bliver dødssyg af. Den sidste uddannelse jeg har, færdiggjorde jeg i juni 1996, og det er en uddannelse, jeg ikke længere har helbred til at benytte….. Så, hvilke færdigheder har jeg, der kan bruges på det store, globale, danske arbejdsmarked ?

Findes der mon en arbejdsgiver M/K, som vil ansætte mig i støttet beskæftigelse med de helbredsskavanker jeg har, til en løn, jeg kan leve af, så skal vedkommende være noget så velkommen til at kontakte mig.

Var der et vakst hoved, der tænkte; Social-Økonomiske Virksomheder… ?

 

3 thoughts on “Bliver man rask af at være på førtidspension ?

 1. Hej
  Jeg tænker lige, om du er blevet undersøgt for søvnapnø?
  Det har nemlig vist sig i mit tilfælde, at jeg havde en heftig apnø, og at det kan forklare mange af mine symptomer.
  Synes at det er værd at overveje, hvis du er i tvivl!
  Jeg har nu sovet med maske i 14 dage, og kan nu spore en klar bedring!
  Det er klart at jeg var træt, og havde alle mulige mærkelige symptomer, hvis virkeligheden var, at jeg ikke fik en effektiv nattesøvn.
  Jeg vil ønske dig en glædelig jul, og håbe, at du får et godt liv trods de skrammer, livet har givet dig.
  Hilsen Susanne

 2. Hej Susanne

  Tak for din julehilsen, og en glædelig jul til dig også.

  Nej, jeg er ikke blevet undersøgt for søvnapnø.. men det kunne da være værd at overveje. Tak for tippet. 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s