Jagten på “lykke” …

…. gør os deprimerede…. Det er dagens overskrift i Fyens Stiftstidende, og manden bag ordene er Svend Brinkmann, psykolog og leder af Center for kvalitative Studier på Aalborg Universitet. Svend Brinkmann har specialiseret sig i det moderne menneskes psykologi, kortlagt vor stræben efter den forfløjne lykke og selvrealiseringstrangen, som lader til at være endnu mere udtalt nu end da jeg som måbende syvårig ved køkkenbordet overhørte min mors veninde  sige “Nu skal du sgu da ud og realisere dig selv, Irma.. vi skal sgu da på kvindelejr..” !

Nej.. søde venner.. lykke er IKKE en vedvarende følelse, den kommer i glimt, som kortvarige regndråber på ansigtet, som varme vinde i håret, som flygtige kys en fredag aften bag diskoteket…. det er lykkens stille tilstedeværelse i vore liv. Det er ikke en følelse, som bliver. Som er konstant. Derfor bliver mennesket ulykkeligt, når jagten på det fantastiske, det være sig oplevelser, præstationer, forelskelse, jobsucces etc., ikke giver konstant lykkefølelse, men også tomhed, bekymringer, angst.. Så slår depressionen til, og mennesket er ramt af sin egen søgen efter lykke – !

Er det ikke allerede gået op for nogen, at der er noget helt ravruskende galt i denne lykkerus, ser det gået op for Svend Brinkmann, og heldigvis for det. Vi kan ikke opnå lykkefølelsen alene ved at søge lykken inde i os selv, som så mange New Age folk mener er det eneste sande sted at finde lykken… men det er en kortvarig lykke, som kun giver et hurtigt kick…. Lykken kommer, når man finder projekter udenfor sig selv at engagere sig i … at man kort sagt er noget for andre, for derigennem at føle glæden ved at give til andre. Så kommer lykken af sig selv.

Tusind, tusind tak, Svend Brinkmann… det er så meget vand på min gamle mølle om at være noget for næsten, at vi ikke er noget i kraft af os selv, men kun i fællesskabet kan vi finde mening.. lykke.. ståsted… og derfor opleve lykken .. glimtvis ..

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s